Live your life to the fullest…

on

Het lijkt me soms alsof er een zekere dynamiek van bewustwording onze wereld momenteel beheerst. Ik ben niet alleen in een situatie terecht gekomen die me deed stilstaan bij dit leven, en vooral wat mij persoonlijk energie levert en energie kost. Rondom mij verzamelde ik ondertussen een clan van gelijkgestemden die tot inzicht zijn gekomen en het in de toekomst vooral anders willen doen. Een geruststellende gedachte en tegelijk een onthutsende confrontatie. Ik durf te stellen dat deze ontdekking me een duwtje in de rug heeft gegeven om mezelf en mijn diepste verlangens te exploreren. Stap voor stap bracht het me dichterbij mijn doel en de balans die ik nodig heb om optimaal te functioneren. Ook al blijft dat streven naar evenwicht voorlopig nog een constante oefening, ik heb geleerd signalen te herkennen en grenzen te bewaken, enkel en alleen in het belang van mijn innerlijke rust en puur geluk.

Wat is het toch dat ons aanstuurt en ons ertoe brengt dat we jarenlang een leven leiden zoals dat van ons wordt verwacht? Is het een soort van plichtsbesef of verantwoordelijkheidsgevoel? We leven ons leven op automatische piloot en ondertussen verliezen we enkel de connectie met onszelf. Stilstaan bij wat je blij maakt of waar je gelukkig van wordt, is blijkbaar niet zo evident meer eens je niet meer in staat bent bewust je leven te leiden. De race tegen de klok was een keiharde spiegel waarin de reflectie van mezelf me nog alles behalve voldoening gaf. Een overload aan stress nekte me compleet en niet luisteren naar mijn buikgevoel was voor mij, net als voor iedereen, op termijn vooral een negatief signaal dat ik mijn grenzen jarenlang had overschreden. Ik had niet geluisterd naar mijn lichaam dat niet langer fluisterde om aandacht maar was gaan schreeuwen tot het volledig blokkeerde.

“Hoe kon het toch zover komen?” was de vraag die ik me constant stelde, het leverde me in eerste instantie alleen maar meer gepieker op. Persoonlijke communicatie en bewustwording van je innerlijke stem heeft immers blijvend effect op je gedrag terwijl een negatieve mindset je onbewust een negatieve flow bezorgt. Dit omdenken en positief denken kan je vooral bekomen door los te laten en relativeren. Ongefilterd durven reflecteren en je situatie en datgene wat je doet in vraag stellen, is keihard. Nadien kan je alleen maar dankbaar zijn voor datgene wat je overkomt en het nieuwe pad dat zich voor je openbaart. Stel je de vraag of wat ergernis met je doet de moeite waard is of een wezenlijk verschil maakt? Het is de interne motivatie en het kritisch bewustzijn, dat vooral werkt op je gevoel, wat zowel gevoelens als gedachten positief kan beïnvloeden. Dit creëert een groter gevoel van geluk en is tegelijk productief voor structurele verandering vanuit je kern. Een grotere connectie met jezelf zorgt voor authenticiteit dat op zijn beurt jouw zelfvertrouwen boost. Wanneer je niet op zoek moet naar bevestiging voor datgene wat je doet maar je het krijgt omdat je gewoon jezelf bent, is het nogal evident dat je geluksgevoel stijgt, toch?

Hoe kan je nu concreet stilstaan bij de connectie met je innerlijk en groeien naar een betere versie van jezelf?

o Sta stil bij datgene wat je energie kost en energie oplevert. Zo kan je bewust kiezen voor datgene wat je wil maar vooral bepalen wat je niet meer wil.
o Trek de natuur in, het brengt rust in je hoofd met een positieve mindset als gevolg.
o Durf voor jezelf te kiezen maar besef dat ook sociale contacten belangrijk zijn. Je even afzonderen kan zinvol zijn, je volledig afsluiten echter niet. Laat de energie stromen door hierin een gezond evenwicht te vinden.
o Droom groots, visualiseer en geloof in jezelf, dit helpt je om je doelen te verwezenlijken, stap voor stap. Wat er vandaag nog niet is, komt morgen misschien wel je richting uit. Wanneer de tijd er rijp voor is, ben jij klaar om jouw keuze te maken.
o Maak tijd voor beweging, maar nuanceer voor jezelf wat jij leuk vindt. Je hoeft niet te sporten wanneer je er geen zin in hebt, een korte wandeling kan evenzeer de mist in je hoofd opklaren.
o Humor blijkt nog steeds een efficiënt medicijn, lachen zorgt voor energie en instant geluk.
o Vervang die to-do list door een not-to-do variant. Dit betekent concreet dat je doet wat je wil niet wat je moet door bewuste keuzes te maken en stil te staan bij jouw diepste verlangens.
o Word kampioen in omdenken en vind voor elke situatie hoe negatief dan ook een waardig positief alternatief. Je staat soms zelf versteld hoe vindingrijk je bent zolang je maar bewust blijft van datgene wat je zelf belangrijk vindt.
o Leer ontspannen en controle loslaten. Het is een bevrijding om zonder angsten te leven en je vol vertrouwen in het avontuur dat dit leven is te bewegen. Even niks doen kan hierbij een hulp zijn, laat elk schuldgevoel los en geniet van je moment in het nu.
o Noteer voor jezelf jouw geluksmoment van de dag en je zal zien dat er heel wat is waar je echt wel dankbaar om mag zijn ook al voelt het soms niet zo. Durf hierbij stil te staan en heel snel zal je merken dat het de kleine dingen zijn die jou het grootste geluk bezorgen.

Uiteraard is alles in dit leven duaal, sprookjes bestaan niet. We kunnen niet anders dan dit aanvaarden en vooral vooruit kijken naar al het moois wat ons ongetwijfeld nog wacht. Deze bewustwording zorgt er ongetwijfeld voor dat je voluit beseft dat er na een dipje wel wat beters je richting uitkomt. Geduld is hierbij een mooie gave. Vanuit dat vertrouwen vind je een zekere rust en motivatie voor zelfzorg. Zo kom je dichter bij je authentieke zelf en word je dankbaar voor datgene wat je wel kan. Omarm jezelf en je kwetsbaarheid en koester de vooruitgang in jouw proces, hoe onbenullig dat soms lijkt. Nadien zal je zien dat dit een wereld van verschil kan maken voor jou maar vooral ook voor jouw omgeving. Concreet betekent dit ook dat je soms heel bewust afstand moet nemen van mensen die jouw energie naar beneden halen door hun negatieve levenshouding. Dit is een heel moeilijke oefening en vraagt wel wat volharding. Er bestaat hiervoor echter geen enkel compromis want de negatieve spiraal slorpt al de moeite die je investeerde in jezelf in één slok op. Dus kies ik ondertussen voor een duurzame aanpak, tabula rasa, omdat het werkt. Wanneer je ruimte creëert voor ware connectie, zal je merken dat dit je wel enorm veel energie bezorgt. Misschien lijkt zo een transformatie je wel een risico en dat is het soms ook. Maar soms moet je gewoon je hart volgen, voor een ander leven, meer bewust van jezelf en jouw gevoelens, elke dag opnieuw, voor meer positiviteit en vervulling in jouw leven, op jouw authentieke manier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s