Just enjoy life…again!

Ik had beloofd jullie tijdens deze zomervakantie deelgenoot te maken van mijn belangrijkste energizers. Door mijn operatie van de voorbije week en alle bekommernissen die me hierbij bezig hielden, heb ik bewust even afstand genomen van mijn digitale bezigheden omdat ik mijn laatste mobiele weken vooral voluit wilde beleven in het moment. Maar mijn bloed kruipt tijdens mijn herstelperiode reeds waar het niet gaan kan en de schrijfkriebels nemen het weer stilaan van me over. Tijd dus om werk te maken van de afsluiter van mijn vakantiereeks over energizers terwijl het nieuwe schooljaar zich reeds aankondigt.

In het eerste artikel kwam vooral de natuur en datgene wat me instant rustig maakt aan bod. Enkele weken later kan ik jullie alleen maar bevestigen dat dit nog steeds werkt en het enkel een kwestie van routine is. Yoga is door mijn immobilisatie een tijdlang onmogelijk maar ik focus me nu op mijn ademhaling vanuit mijn ziekenbed met zicht op het groen van onze tuin. Living the moment is nu meer dan ooit van toepassing en tijdens deze periode heb ik de tijd om me bewust te worden en over te geven aan datgene wat echt werkt voor mezelf. Misschien had ik zelfs dit genezingsproces nodig om er nadien zowel lichamelijk als mentaal terug volledig te staan? Het lijkt misschien wel wat overdreven voor de non-believers maar ik ben geneigd  om het te beschouwen als een teken dat ik niet zomaar mag naast me neerleggen. Dus ben ik volop bezig me verder spiritueel te ontplooien, dat ik daar nu extra tijd voor heb is gewoon een geweldig extraatje. Zo wordt wat negatiefs plots toch met een vleugje positiviteit gekruid, net datgene waar ik blijkbaar ook om bekend sta.

Vriendschap en verbinding kwamen in het vorige artikel uitgebreid aan bod. Net wanneer deze zomer de bevestiging is geweest van al die uiteenlopende contacten. Vreemd om te merken hoe mijn verschillende inzichten van de voorbije maanden als het ware plots een geheel zijn gaan vormen. De weken voor mijn operatie vulde ik op met heel wat deugddoende ontmoetingen en fijne gesprekken met mensen die nu of lang geleden reeds op mijn weg kwamen. Ondertussen ben ik er meer dan ooit van overtuigd dat dit niet zomaar is gebeurd, alles heeft een reden. Eens je hiervan bewust bent en dit ook zo beleeft, leer je al snel de signalen herkennen en er ook daadwerkelijk mee omgaan zodat je wie op je weg komt, in je hart kan sluiten wanneer dat goed voelt. Een fijne vaststelling is het om te weten dat je niet alleen staat, dat er mensen zijn die om je geven om wie je bent, een hele geruststelling ook dat er niks zo sterk is dan dat eigen netwerk die je maakt tot wie je bent of je op zijn minst die bevestiging geeft waar elke mens nood aan heeft. Bovendien is dat alles ook nog eens een vrije keuze waarbij je zelf je grenzen kan bewaken zodat je potentiele energievreters tijdig een halt kan toe roepen. Zo creëer je ook meer tijd voor jezelf en je energizers, de mensen die er echt toe doen. Wanneer net zij dan in een periode waarin het moeilijker met je gaat, dit bevestigen door regelmatig van zich te laten horen, is dat een boost voor de vriendschap en doet dat ongelooflijk veel deugd. Het is een kwestie van vertrouwen en verbinding langs beide kanten dat je energiepeil instant naar ongekende hoogtes brengt, tijdelijk maar daarom niet minder belangrijk want ondertussen ben ik ook een kei in nagenieten geworden. Een geur, een liedje, een smaak brengen me zo terug in de sfeer en bezorgen me keer op keer terug dat warme gevoel. Need I say more?

En dan is nu de tijd rijp om jullie tipje van de sluier op te lichten wat betreft de adresjes waar ik graag vertoef om voluit van het leven te genieten. Meer dan ooit ben ik de voorbije maanden stil blijven staan bij het feit dat dit leven te kort en te kostbaar is om tijd te verliezen aan datgene wat het niet waard is. Bewuster leven betekent meer stilstaan bij de dingen maar ook meer duidelijkheid en weten wat je wel en niet wil. De vorige generaties konden nog uitkijken naar hun pensioen en ongelooflijk spannende dingen plannen na hun loopbaan, alleen gaan wij nu veel langer moeten werken waardoor onze gezondheid ook een belangrijke rol zal gaan spelen of we al dan niet nog in staat zullen zijn om voluit te genieten. Dit betekent ook dat we echt niet mogen wachten tot het zover is maar het nu moeten doen, zodat we ons leven toch voluit hebben geleefd en daar ben ik dus mee begonnen, met mate omdat mijn gezondheid me momenteel nog beperkt en ik nu eenmaal regelmatig nood heb aan rust maar er valt geen tijd te verliezen, zoveel is duidelijk. Dus hierbij de ontdekking van deze zomer waar ik buitenshuis, op een terras of in een gezellige omgeving enorm heb genoten en mijn smaakpapillen heb verwend, daarom niet zozeer hoogstaand culinair. Het ging meer om de beleving van het geheel waarbij ook de sfeer en gezelligheid bepalend waren, misschien speelde ook mijn gezelschap van het moment wel een belangrijke rol, een totaalplaatje dus die mijn energiepeil instant de hoogte in joeg. Genieten met de G dus, het beleven van onvergetelijke momenten die nadien stiekem nog een glimlach op mijn gezicht toveren. En wie me al een beetje kent, zal er vast niet versteld van staan dat een groot deel van deze momenten zich aan onze Belgische kust heeft afgespeeld, de enige plaats ter wereld waar ik me naast mijn eigen nestje ook zo bijzonder goed thuis voel en volledig mezelf kan zijn, als een vis in het water!

Dus wie graag richting Westkust trekt, neem pen en papier want hier komen mijn ontdekkingen van de voorbije weken die me nu nog steeds een gevoel van warm welbevinden bezorgen :

Ontbijt in B&B Jeanne te Nieuwpoort, Kerkstraat 11. Reserveren is aanbevolen, zeker tijdens weekends. In ruil krijg je een bijzonder uitgebreid en lekker ontbijtbuffet, dat ook aan de mensen die ter plaatse logeren in de Bed&Breakfast wordt aangeboden. Een echte aanrader voor wie houdt van de dag starten in alle rust, met een glaasje fruitsap, een assortiment aan brood met kazen en charcuterie, gerookte zalm maar voor de liefhebbers is er ook een alternatief ontbijt voorzien met keuze uit heel wat verschillende zaden, of wat dacht je van een eitje? Alles vergezeld van twee warme dranken, kortom compleet en buitengewoon verzorgd in een aangenaam kader, veel meer kan je niet verwachten toch? Met een extra pluim voor de jonge vriendelijke uitbaters die duidelijk hun passie hebben gevonden.

Lunch in Het moment te Ieper, Boterstraat 42.

Wanneer je een voormalig inwoner van Ieper vraagt om tips en onmiddellijk dit adresje krijgt, waar je misschien anders wel zo zou aan voorbij lopen, valt al snel de ongedwongen sfeer op net als de vaste klanten die de tafeltjes bevolken. We genoten van een gezellige lunch waarbij vooral opviel dat elk gerecht even verzorgd werd gepresenteerd. Niks op aan te merken, lekker gegeten en vooral genoten van elkaars gezelschap bij het begin van de vakantie. Een gevarieerde kaart, waar verse producten voor een eerlijke prijs door de vriendelijke bediening worden aan geprijsd in een gezellige inrichting alsof je al jaren klant bent. Eentje om te onthouden en door te geven, verwacht geen toeters of bellen maar wel een gezellig en lekker moment.

Koffie in De verbeeelding te Oostduinkerke, Zeedijk 471.

Ook voor snacks of een ijsje een topper sinds jaren met terras op het strand wat qua beleving toch dat extraatje heeft. Zelf ben ik verzot op hun homemade ice-tea, ijskoud gepresenteerd en een geweldige dorstlesser bij warm weer. Onze dochters gaan steevast voor het verwenbord met een assortiment aan taartjes van de beste bakker van Oostduinkerke, Espero. De latte machiato is dan weer mijn koffieklassieker ter plaatse. In de winter wandelen we helemaal langs de waterlijn van Nieuwpoort naar Oostduinkerke en is de Verbeeelding, let op de extra e, de kers op de taart als beloning voor onze jongelingen die anders nog moeilijk te motiveren zijn voor een langere strandwandeling. Ik kijk nu reeds uit naar het moment dat ik deze uitdaging terug aan kan gaan en denk nu al dat ik me dan misschien ook wel een geweldige pannenkoek of wafel gun.

Cocktails en drinks in Chagall Beach te Koksijde, Zouavenplein.

Primeur voor Koksijde dit jaar zijn de pop-up strandbars. Aangezien we in Nieuwpoort het fenomeen nog niet kennen maar wel overtuigd zijn van de service dat Chagall sinds geruime tijd biedt op de zeedijk te Nieuwpoort, was een uitstapje richting Koksijde dan ook een noodzakelijk kwaad voor het nieuwschierig aagje dat ik bij momenten toch nog blijk te zijn. Ik kan er alleen maar blij om zijn want hoe geweldig is dit! Terrasje op het strand, voetjes in het zand, leuk muziekje bij de hand net als lekkere drankjes en hapjes. Voor wie het nog niet uitprobeerde, zeker doen want het is een geweldig sfeertje, wanneer je je kan distanciëren van degenen die er komen om gezien te worden want dat is een verhaal op zich. Ik heb er vooral genoten van een geweldige zonsondergang bij een lekker drankje in aangenaam gezelschap, dus zeker voor herhaling vatbaar maar kan me ook best voorstellen dat het een heerlijke locatie is wanneer je na een dagje op het strand de overgang naar de realiteit iets vlotter wil laten verlopen. Bovendien duim ik dat volgend jaar ook Nieuwpoort de strandbars een locatie op het strand gunt, bespaart ons wat kilometers want ik ben fan!

Diner in Het Komfoor te Oostduinkerke, Leopold II laan 223 a.

Ik ga eerlijk zijn, dit is helemaal geen ontdekking maar het is wel een must wanneer je in de buurt bent. Vis-of vleesfondue in een zeer gezellig restaurantje met een aangepaste kids-formule, klinkt geweldig toch? Wil je visfondue, dan wordt die geserveerd in lekkere visbouillon maar dit dien je wel vooraf te reserveren.

Elke keer weer een topavond waar de afsluiter chocoladefondue of een ander uitermate verzorgd dessert met een lekkere koffie of thee het compleet maakt.

Het restaurant heeft een uitgebreide lekkere wijnkaart en mooi gin-assortiment maken het af. En ook al zijn er wel enkele minpuntjes, want kleine hondjes zijn niet welkom, en moeten je kleren nadien sowieso in de was, het zijn onvergetelijke avondjes uit en een boost voor dat goed gevoel waar wij soms zo naar op zoek zijn. Reserveren is ook hier wel aan te raden. Het restaurant is ingericht met oog voor detail met enkele leuke accenten met een verhaal, wat voor mij het een volledig plaatje maakt waar ik elke keer wat nieuws ontdek.

Al deze smaakmakers beschrijven, bezorgt me een instant gevoel van happiness en een spontane lach op mijn gezicht, net datgene wat ik na een weekje platte rust kan gebruiken. Wat een herinneringen aan fijne momenten heb ik deze zomer bij elkaar gesprokkeld, met als meerwaarde dat dit me bij mindere momenten achteraf dus duidelijk energie en goede zin bezorgt. Een lesje in nederigheid ook want het contrast is nu des te groter maar tegelijk bezorgt dit besef me een groot gevoel van dankbaarheid voor alles wat ik heb en kan en doe. Ik denk ook dat we mindere dagen in ons leven moeten kennen om de betere te kunnen appreciëren en bewuster te leven.

De minder goede dagen zijn nog steeds aanwezig sinds mijn burn-out, maar met meer aandacht voor rust tussendoor hoeft het ene het andere dus niet langer volledig uit te sluiten. Dit was immers de laatste maanden voor het licht uitging en de eerste 6 maanden van mijn herstel wel het geval. Niks bracht me nog vreugde of dat goed gevoel van welbevinden en dat heb ik ondertussen toch herontdekt. Dus geef de hoop niet op, want met wat geduld komt ook dat gevoel terug!

En misschien moet ik gewoon in de toekomst ervoor zorgen dat ik alle belangrijke energizers uit deze zomerreeks op een meer regelmatige basis in mijn agenda opneem, niet omdat het moet maar wel omdat ik het wil en vooral nog voor ik er nood aan heb. Dit samen met de mensen die me dit gevoel bezorgen en voldoende tijd voor de rustgevers die me in balans houden, ben ik ervan overtuigd dat het misschien niet mijn geluksgevoel bepaalt maar wel de nodige energie bezorgt en dat is me ondertussen zoveel meer waard want laat ons eerlijk zijn, geluk is nog van een heel andere orde. Dat valt niet zomaar te vatten maar zit vooral diep van binnen en dat kunnen we pas ervaren wanneer we voldoende voor onszelf zorgen en het plaatje volledig klopt. Een magisch inzicht als afsluiter voor wat een geweldige zomer was.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. annaberg schreef:

    Dank voor de lekkere tips.

    Like

    1. Graag gedaan…enjoy life fully!!!

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s