Friendship for ever…

Vriendschap is voor mezelf altijd even belangrijk geweest als het drinken van voldoende water of een goede nachtrust. Ik kan me geen leven voorstellen zonder diepgaande contacten met anderen waarbij de raakpunten met jezelf bevestigd worden. Ook was ik als enig kind altijd al ergens op zoek naar plaatsvervangers voor het gemis dat ik thuis ervoer, misschien is dat ook wel de reden dat ik er zoveel belang aan hechtte. Uiteraard ben ik meer dan eens met mijn gezicht tegen de muur gelopen omdat ik naïef was en het verschil tussen echt en fake niet zag. Aangezien volgens mij authenticiteit de basis van alles is, heb ik ondertussen wel geleerd dat dit niet voor iedereen geldt maar ik heb er wel uit geleerd en dat is het allerbelangrijkste in dit leven want niks gebeurt zonder reden. Het is aan ons om de signalen op te pikken, eruit te leren en er wat mee te doen zodat we groeien en onze toekomst er beter van wordt. Mijn inzichten van de voorbije maanden hebben me echter wel bevestigd dat echte vriendschap onmisbaar is. Wat mij betreft is het zelfs een belangrijke tool om het evenwicht in ons stressvolle bestaan te bewaren.

  • Toen ik eerder schreef over de rust die als energizer een belangrijke plaats heeft ingenomen in mijn leven tijdens mijn zoektocht naar balans, besefte ik plots dat ook onverwachte ontmoetingen en vriendschap altijd al een baken waren voor mezelf in een wereld vol drukte en chaos. De kracht van een goed gesprek en luisterend oor hebben zoveel te bieden en blijken vaak een oase in de woestijn. Het voelt als thuiskomen wanneer je met gelijkgestemden je diepste gevoelens afstemt en je gedachten kan delen. Dat dit de batterijen dan ook weer oplaadt en me diep gelukkig maakt, is een kostbaar besef. Ik heb het altijd al geweten en het onbewust toegepast maar dat was op de duur niet voldoende meer. Naarmate ik meer en meer de afgrond in schoof en het beest het leven van me overnam, wilde ik enkel nog rust en creëerde ik ongewild afstand. Ik sloot me af en maakte geen tijd meer voor wat me wel kon helpen in mijn zoektocht naar meer balans en mezelf. Dus heb ik de afgelopen weken op vakantie wel heel bewust tijd gemaakt voor de vriendschap in zijn verschillende vormen. De omgeving, de mindset en de vrije tijd die er was, waren de perfecte combinatie om er mee om te gaan en vooral terug volop van te genieten! Het heeft me ook enkele inzichten opgeleverd die niet totaal nieuw zijn maar het plaatje wel duidelijk en compleet maken. Vandaar dat ik tegen alle principes in genoodzaakt ben om in hokjes te gaan denken vanaf nu want het is me wel helder geworden dat er niet alleen een verschil is in de energie dat deze diverse sociale contacten leveren maar vaak ook nemen. En dat is nu net waar ik alert moet voor zijn, wil ik ooit terug staan waar ik mezelf verloor. Dus ga ik consequent worden voor mezelf op dit vlak, wat het voor mezelf op termijn alleen maar eenvoudiger kan maken ook al lijkt deze benadering nogal vreemd misschien. Op termijn maakt het voor mij gewoon een verschil wanneer ik de energiegevers en energievreters bij voorbaat herken. Daarom heb ik dus de vriendschap in al zijn verschillende dimensies voor mezelf ontleed en kom ik tot een gevarieerde groep die me het gevoel geeft dat het klopt en dat volstaat.

Follow your heart…always!

  1. Er zijn die vrienden die naadloos aansluiten bij jezelf en je een goed gevoel bezorgen door hun manier van zijn. De herkenbaarheid, het aanvoelen, het delen van dezelfde overtuiging of waarden en normen, een vergelijkbare levensfase of doodgewoon de onverklaarbare klik die ervoor zorgt dat je een plaatsje in elkaars hart verovert op een manier dat met geen woorden te beschrijven valt, zorgt ervoor dat deze vrienden onmisbaar zijn. Soms hebben zij ook geen woorden nodig en volstaat een blik of voelen ze op afstand wel dat je ze nodig hebt, bizar maar het bestaat. Misschien zijn het er niet zoveel die dit label verdienen maar de kwaliteit van de contacten zijn des te groter en het zijn voor mezelf de echte energieleveranciers. Het zijn die mensen die er ook zijn wanneer het minder goed met je gaat op een manier dat raakt, zonder oordeel maar vooral begripvol en meelevend waardoor alle schroom vervalt en je echt jezelf kan zijn onder alle omstandigheden. Hiervoor kan je alleen maar dankbaar zijn dat ze bestaan en ze koesteren. Ik hoop alleen maar dat ik voor hen hetzelfde kan betekenen.
  2. En dan heb je die mensen die je bijna even graag ziet als de eerste categorie maar die je minder ziet of waar je minder contact mee hebt maar toch even belangrijk kunnen zijn net omwille van datgene wat je met hen deelt of ze voor je betekenen. Vaak is dat ook een diepgewortelde echte vriendschap uit een ver of dichter verleden waarbij je blijft voelen dat het goed zit. Het zijn die vrienden die je zonder al te veel uitleg begrijpen net omwille van de klik die er is en altijd al was. Je zit dan ook onmiddellijk terug op dezelfde golflengte en dat zorgt voor blijvende herkenbaarheid. Deze vriendschappen betekenen dan ook niet minder dan de vorige alleen zorgt de frequentie ervoor dat je minder alledaagse dingen van elkaar weet. Wat je wel weet is dat je altijd in alle vertrouwen bij elkaar terecht kan en ook al is dat dan vaker online of telefonisch, toch zijn ook deze vrienden onmisbaar en is dat helemaal wederzijds.
  3. Ook zijn er die vrienden die je af en toe al dan niet toevallig tegen het lijf loopt, waarmee er wel die klik is maar waarbij je wel merkt dat het verhaal voor een stuk afgerond is of niet voldoende diepgaand meer. De omstandigheden zijn dan wel bepalend voor het effect, de levensfase is ondertussen totaal verschillend of de context is niet meer van toepassing zoals bijvoorbeeld bij vroegere collega’s vaak het geval is. Stop er dan vooral geen energie meer in om het kost wat kost verder te laten leven, je zal op termijn toch merken dat het tevergeefs is om de persoonlijke contacten verder te onderhouden. Wanneer je elkaar treft, kan het best leuk zijn en zal het je op dat moment de energie geven die noodzakelijk is om over vriendschap te kunnen spreken maar het is ook niets meer of minder ook al klinkt dat pejoratief. Toch kan zo een vriendschap je net door het gemeenschappelijke verleden herinneren aan mooie vervlogen tijden en wanneer je dit in de juiste context kan zien, is dit vaak nog verrassend positief en herkenbaar. De juiste perceptie is hierbij dan ook zeer belangrijk en vooral energie verspillen aan wat er niet meer is overbodig. Genieten van wat er wel is op dat eigenste moment in het nu daarentegen, kan dan echt hartverwarmend zijn en ook enorm veel energie leveren, net omdat het zo verrassend is. Zeker wanneer dit onverwacht op je pad komt is dit een factor van onschatbaar belang en eentje om extra van te genieten, gewoon voor wat het is.
  4. De kostbare eenmalige of totaal onverwachte ontmoetingen met onbekenden of kennissen heb ik misschien wel al te vaak onderschat. Door de afgelopen maanden meermaals uit mijn comfortzone te treden, heb ik echter enkele mensen ontmoet die zomaar uit het niets op mijn weg kwamen en dat gebeurt niet zonder reden volgens mij. Net omdat in onze gesprekken onmiddellijk zoveel overeenkomsten opdoken of we zoveel herkenbaar vonden bij elkaar, werd ik overrompeld door deze ervaring die me tot nu toe vreemd was. Misschien gebeurt dit wel omdat ik nu zoveel bewuster in het leven sta of gewoon omdat het nooit eerder bij me opkwam hier tijd voor te maken. In elk geval worden ook deze contacten gekoesterd want ik heb geleerd me meer open te stellen en kan hier alleen maar dankbaar voor zijn. Ik beschouw het als één van de meest verrassende maar ook deugddoende wendingen uit het proces van de voorbije maanden. Blijkbaar ben je nooit te oud om te leren en vooral te evolueren, net als om gelijkgestemden te leren kennen, een deugddoende vaststelling.

 

Strive for progress, lifelong…

just because you are worth it…

 

Ook al kent ieder van ons ook wel enkele mensen die vooral energie nemen wanneer het hen uitkomt, denk ik dat vriendschap één van de belangrijke sleutels voor vooruitgang is. Degene die voor het tegendeel zorgen, kunnen we beter vermijden want zij vinden toch een probleem voor elke oplossing. Als tegenwicht voor wat van ons verwacht wordt en de druk die de maatschappij op ons legt, is het vooral belangrijk dat we de dingen blijven doen die we leuk vinden, zonder prestatiegericht of gejaagd te zijn. Enkel zo kunnen we ons evenwicht bewaren, zeker wanneer we dit delen met onze zogenaamde soulmates en wanneer we er voldoende bewust de tijd voor nemen, zorgt dit voor diepgaande ervaringen. Het zit in kleine, impliciete dingen die we vaak niet kunnen benoemen maar des te meer aanvoelen en dat is net wat ons bij vriendschap de nodige energie levert. Dit terug mogen ervaren, heeft mij vooral het belang ervan duidelijk gemaakt en daar ben ik dankbaar voor. Go for it and enjoy!!!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. annaberg schreef:

    In volle burn-out waren mijn beste vriendinnen een belangrijk klankbord.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s