Energize that life…

Eerder somde ik al een aantal persoonlijke energizers op en het viel me op dat ze meteen te herleiden vielen tot een aantal feel good categorieën waarbij rust, vrienden en genieten van de lekkere dingen des levens voorname partners waren voor mezelf. Tijdens de vakantie maak ik voor deze drie zaken dan ook zeer graag extra tijd en het valt me op hoe het effectief als een balsem voor mijn ziel werkt. Bovendien neem ik er nu bewust extra de tijd voor en ik merk dat het werkt. De automatische piloot, die als een constante schaduw mijn leven had overgenomen, is verdwenen en enkel nog een schim in de duisternis die opduikt op momenten dat ik de hartslag van mezelf even heb verwaarloosd. Tijd voor een update met enkele concrete me-tools als handleiding. Off we go!

  • Rust blijft één van de meest belangrijke pijlers van mijn bestaan dus is het ideaal om vandaag mijn ervaringen wat dat betreft te delen. Op zoek naar evenwicht heb ik ontdekt dat alles draait om het streven naar balans binnen dat drukke bestaan. Het gaat er niet om niks meer te doen want dan ervaar nog meer onrust na een tijdje. Ik heb ontdekt dat mijn geest blijft snakken naar uitdaging en verruiming. Deze ontdekking is één van de keerpunten geweest om bewust om te gaan met de balans die ik nodig heb om overeind te blijven. Mijn hongerige geest is als een junk op zoek gegaan naar informatie als wegwijzer naar een ander en betere manier van leven zonder afgesloten te worden van de dagelijkse realiteit. En het lijkt me stilaan meer en meer te lukken, drukte wordt bewust afgewisseld met stilte en afzondering, een verademing ook al klinkt het misschien voor een buitenstaander wat gek, het voelt alleszins niet zo aan. Integendeel, wanneer ik bewust tijd maakt voor de chaos in mijn hoofd, kan ik het nadien makkelijker loslaten en daar draait het voor mij vooral om. Bovendien is ook het vinden van rust door lichamelijke inspanning één van de grootste ontdekkingen geweest ook al wordt ik momenteel door lichamelijke beperkingen begrensd. Ik heb dan ook geen schuldgevoelens meer wanneer het me niet lukt, ik berust. Dit bespaart me zoveel negatieve energie dat me leegzuigt op termijn dat het positieve effect de dagen dat ik er wel tijd voor maak des te groter is. Een opsomming :
  1. Yoga, een light versie momenteel maar wel eentje dat me energie geeft en kracht. Ik heb een 4-tal programma’s die een duidelijk verschil maken wat betreft het moment dat ik ze uitvoer. Er is het stralende begin als energiebooster voor moeilijke ochtenden, lijfkracht waarmee ik toch op mijn niveau aan mijn lichaam werk, avondenergie wanneer ik ’s avonds de noodzaak voel nog even wat tijd voor mezelf en mijn lijf in te bouwen en nachtstand om me voor te bereiden op een goede nachtrust. Nu die laatste heb ik meestal niet nodig, ik slaap nog steeds uitermate goed en ben daar enorm dankbaar voor want onze nachtrust is ons meest kostbare en volledig gratis maar vaak onderschat instrument.
  2. Hartcoherentie is totaal nieuw voor mij maar blijkt een probaat middel tegen stress. Op een eenvoudige manier leer je omgaan met stresserende situaties, dankzij de link via deredactie.be naar het programma “Ook getest op mensen” van 26/11/2014 raakte ik overtuigd om het ook uit te proberen. Wat is hartcoherentie? Bij stress reageert ons lichaam net hetzelfde als bij gevaar en dat heeft effect op onze hartslag. Bij een normale hartslag zijn twee slagen nooit juist even snel na elkaar, er zit een heel kleine variatie in. Wanneer we ons goed en ontspannen voelen is die variatie volgens een vast patroon en net dat is hartcoherentie. Bij stress echter vertoont de variatie van je hartslag een heel grillig patroon en krijg je een chaotische curve, dit zorgt voor onrust en opgejaagdheid. Om beter tegen stress te kunnen is het dus belangrijk om ook op die momenten zo hartcoherent mogelijk  te reageren. Via ademhalingsoefeningen kan je dit onder controle krijgen. Hiervoor is het belangrijk om preventief te handelen en dagelijks tweemaal een rustpauze in te lassen waarbij je bewust tijd maakt om rustig in te ademen in 4 tellen en uit te ademen in 6 tellen. Om het allemaal wat eenvoudiger te maken heb ik de app Prayanama op mijn smartphone geïnstalleerd, helemaal gratis en het ideale hulpmiddel. Ook tussendoor wanneer ik voel dat ik even de tel kwijt raak, werkt dit perfect om me terug in balans te brengen. Een aanrader dus en voor mij ondertussen een rustpunt in de drukte van elke dag. Het is vooral een kwestie er een routine van te maken en daar ben ik dus volop mee bezig, een geweldige ontdekking!
  3. Mindfulness en de kracht van het NU is voor velen niks nieuws maar er is een groot verschil tussen kennen en kunnen. Ik merk dat ikzelf vooral via meditatie de kracht van het nu heb leren erkennen als de magische formule om terug tot mezelf te komen. Het vraagt enige oefening maar de bewustwording heeft me geholpen aan te voelen wanneer ik er tijd voor moet maken en dan blijkt ook hier me afzonderen in alle stilte een zegen. Anderzijds kan ik me ook veel beter concentreren waardoor ik voel dat ik minder makkelijk afgeleid word dan vroeger. Een zaligheid voor de rust die mijn hoofd momenteel nog vaak nodig heeft.

Uiteindelijk komt het erop neer tijd te maken voor jezelf, in alle rust, niet omdat het moet, wel omdat het kan of je dat zelf wil. Misschien lijkt het je wel allemaal heel veel en daarom benadruk ik ook het feit dat niets moet. Je maakt zelf de keuze voor wat jij nodig hebt, voor wat jou helpt. Eén ding dat ik de afgelopen maanden vooral heb geleerd is hierin mezelf te volgen, mijn persoonlijk tempo te respecteren en vooral geen schuldgevoel te hebben wanneer het eens minder gaat of me helemaal niet lukt. Een hemelsbreed verschil met vroeger wanneer ik van mezelf alleen maar dingen moest doen, zo perfect mogelijk. Nu is goed meer dan voldoende en is mijn buikgevoel de enige standaard die bepaalt wat ik doe!

 Live your life, follow your dreams,

Beyond every frontier, there are opportunities to take!

Mijn kans voor vandaag is een helderblauwe hemel en een stralende zon om volop van te genieten, alles kan, niks moet, doen jullie met me mee? Enjoy…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s