Me-time

Ik heb ondertussen geleerd dat het soms zo een deugd doet om alleen te zijn of bewust tijd te maken voor rust dat ik me er niet meer bezig mee kan houden met wat ik zou kunnen missen. Ik geniet gewoon simpelweg rustig van mijn moment en dat geeft me zoveel energie in de plaats terug dat ik alleen maar dankbaar kan zijn dat ik tot dit inzicht kwam. Omdat ik zelf geleerd heb dat deze me-time onvoorstelbaar belangrijk is om mijn evenwicht te bewaren, heb ik de belangrijkste tips voor mezelf op een lijstje gezet zodat ik ze nooit meer uit het oog kan verliezen.

Zo bleek het voor mij een belangrijke barometer tijdens de zoektocht naar een ander en beter of bewuster leven om uit te zoeken wat ik in mijn leven belangrijk vind en vooral waar ik energie van krijg. Was dat even schrikken toch maar nu ik het weet, is het mijn vangnet wanneer ik een instant energie boost nodig heb.

Ook voel ik me niet langer eenzaam wanneer ik alleen ben, ik schat nu de kwaliteit van dat moment naar waarde want leerde zo pas echt stilstaan bij mezelf en mijn noden. Dit betekent niet dat ik sociale contacten plots ben gaan mijden, maar ik leerde ze wel te doseren. Voor mij is vriendschap enorm belangrijk en best waardevol maar ik voelde op een bepaald moment dat dat pas echt lukt wanneer het met mij goed gaat. En dat kan pas wanneer ik bewuste keuzes maak. Zo word ik zelf onafhankelijker en productiever in het leiden van mijn leven volgens mijn persoonlijkheid en dat is een groot verschil tov de vele jaren dat het net andersom was. Ik werd gewoon geleefd en kon er uiteindelijk niet meer van genieten en dat kon toch nooit de bedoeling zijn?

Het viel me ook al langer op dat we met zijn allen een voortdurend tekort aan vrije tijd ervaren terwijl we nu toch meer vrije tijd dan ooit hebben dankzij de technologie die ons leven zoveel simpeler maakt. Zodra je jouw kostbare vrije tijd gaat besteden aan wat je echt voldoening geeft, kom je ook echt tot rust merkte ik al snel. We hebben enkel de indruk dat er een schaarste aan tijd is omdat het zo aanvoelt. Zo lijkt het ook dat de tijd die we hebben alsmaar sneller gaat en leidt tot een jachtig en onrustig leven. Wanneer je zelf niet meer voldoende in het nu bent maar de tijd ons leven bepaalt als opeenvolging van momenten, leef je op de duur enkel nog op automatische piloot. Terwijl een eigen ervaring van tijd je tot rust kan brengen, als mens hebben we dat gewoon echt nodig om in evenwicht te blijven. Ik noemde het al langer mijn stolen moments maar het heeft vooral met onszelf en onze persoonlijke keuzes te maken. De tijd op de klok is nodig om onze wereld te structureren maar ik heb het gevoel dat ik vooral de andere ervaring van tijd, de tijd die me tot rust brengt, veel te lang ben kwijt geraakt. Living the moment bestaat eruit bewust de tijd te nemen voor jezelf en er ook van genieten door er voldoende bij stil te staan. Zo voorkom je dat je minder kritisch wordt want tijd om na te denken hebben we allemaal nodig. Wanneer we daar geen tijd meer voor kunnen nemen wordt het gevoel van stress en constant opgejaagd zijn enkel gestimuleerd en dit heeft een nefaste invloed op onze empathie en creativiteit, twee zaken die onontbeerlijk zijn voor een aangename samenleving. Ons persoonlijk evenwicht bewust bewaken is dus ook belangrijk voor onze zin voor kritische realiteit en uiteindelijk ook voor ons professioneel functioneren.

Uiteraard behoort meer nee leren zeggen tot mijn werkpunten. Ik probeer het te doen vanuit het besef dat neen aan het ene ook impliceert dat je er wat anders voor in de plaats krijgt. Als je de juiste keuze bewust maakt is het dan ook zo dat je kiest voor datgene wat je nog net iets leuker vindt, waarom dan nog twijfelen? Toch blijft het een moeilijk gegeven dat nee zeggen, meestal gaat het ook gepaard met een ferm schuldgevoel maar alles went dus misschien is het ook wel een kwestie van doorbijten. Ik blijf ervoor gaan en lach stilletjes bij mezelf wanneer ik de soms gefronste blikken zie.

Bovendien heb ik er een heel klein persoonlijk trucje voor gevonden, ik plan die me-time bewust vooraf voor me in, net als die afspraak met vriendinnen of etentje met familie en dat gaat wonderwel goed. Geen schuldgevoelens meer bij mij wanneer ik dan nee zeg want een afspraak met mezelf is minstens even kostbaar als die met een ander dus blokkeer ik die tijd voor mezelf voortaan in mijn agenda. Zomaar een lege middag, helemaal voor mezelf…als dat geen luxe is.

De inzichten of conclusies die ik ondertussen zo heb gemaakt, zorgden ervoor dat ik zaken over mezelf heb ontdekt die ik nooit voor mogelijk hield. Het bracht me niet alleen de rust die ik nodig had wanneer het me tot nu toe niet lukte om op een ontspannen manier in het leven te staan. Het bracht me ook het inzicht dat wanneer ik beter voor mezelf zorg en uitgerust maar ook evenwichtiger ben, onrust minder de kans geef zich meester van me te maken. Bijgevolg betekent dit minder conflicten en een betere gezondheid. De vicieuze cirkel raakt op deze manier bovendien doorbroken want lichaam en geest zijn zo onvoorstelbaar verbonden dat je dit niet onafhankelijk van elkaar kan zien. Zodra ik dit alles terug meer onder controle kreeg, werd mijn empathie en creativiteit weer gestimuleerd en functioneerde ik eindelijk efficiënter. Dit betekent concreet dat er als vanzelf een betere balans tussen vrije tijd en werk ontstaat. Het is natuurlijk niet evident allemaal en het vraagt tijd om je dit eigen te maken maar ik besef nu heel goed dat wanneer ik sneller de signalen van mijn lichaam had opgepikt en dan al meer tijd voor mezelf had genomen, ik nooit aan de rush van het dagelijks leven was bezweken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s